Scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu:
Durata de viaţă normată a stingătoarelor de incendiu este de 5 de ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului.
Următoarele stingătoare de incendiu sunt considerate depăşite şi nu se mai admit la utilizare maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, urmând ca după această perioadă să fie CASATE:
- de tip „soda acid”;
- cu spumă chimică;
- cu clorobromometan sau tetraclorură de carbon;
- de unică folosinţă mai vechi de 5 ani;
- care funcţionează prin răsturnare;
- cu recipient din cupru sau alamă îmbinate prin sudură moale/lipire sau nituire;
- cu recipient din oţel îmbinate prin nituire;
- pentru care nu se mai găsesc piese originale.
- Stingătoarele de incendiu portabile şi mobile considerate atipice faţă de standardele aplicabile, precum G1, G3, G6, P5, P10, AP10, SM10, H3, H10 se mai admit la utilizare maximum 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, urmând ca după această perioadă să fie CASATE.
- Stingătoarele la care nu se poate identifica agentul de stingere original cu care au fost încărcate de către producător şi certificate nu se mai admit la utilizare, urmând a fi CASATE.
- Stingătoarele de incendiu de unică folosinţă, altele decât cele cu agent curat, trebuie descărcate şi scoase din uz în maximum 5 ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului.
- Stingătoarele de incendiu de unică folosinţă cu agent curat trebuie scoase din uz şi trimise către un centru de reciclare pentru recuperarea agentului curat în maximum 5 ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului.
Conform Ordinul MAI nr. 138/2015 – aprobarea Normelor tehnice privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu
SECŢIUNEA a 5-a, Bucureşti, 23 octombrie 2015. Nr. 138.
Acest serviciu este valabil pentru toată gama de stingătoare.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.